Iedereen heeft recht op een advocaat strafrecht

31 augustus 2016

Posted in Juristen en Advocaten

wsadvocaten - Advocaat strafrechtHet juridische systeem is zo ontwikkeld dat in principe iedereen recht heeft op een advocaat. Dit geldt voor alle juridische domeinen. Dus of je nou een advocaat strafrecht nodig hebt of een advocaat echtscheiding, je hebt altijd een recht op een advocaat. Niet iedereen is het hier altijd mee eens natuurlijk, want sommige misdrijven spreken tot de emoties en die emoties zijn niet altijd even redelijk. Daarom is het strafrecht zo ontwikkeld dat het vrij is van emoties. Uitspraken worden dan ook altijd gedaan op basis van het wetboek en advocaten spreken over feiten, wetten en overtredingen. Het is met deze gedachte dat iedere overtreder een advocaat strafrecht in de arm mag nemen om zichzelf te verdedigen tegen de aanklacht. Dit is immers inherent aan het systeem. Het systeem is namelijk zo ingericht dat er objectief gesproken kan worden over soms zeer emotionele zaken. Om die objectiviteit te garanderen is er dus een juridisch jargon nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een wetboek. De overtreder is vaak geen expert op het gebied van dit juridische jargon en kan zichzelf dus ook niet verwoorden in deze juridische context. Hij of zij heeft dus een spreekbuis nodig die zijn overtreding, motieven, schuld of onschuld kan vertalen naar een juridisch jargon. Deze noodzaak is des te dringender omdat de overtreder te maken heeft met een aanklager die dus ook gebruik maakt van dit jargon en een rechter die eveneens in de juridische wereld opereert. Het zou dan ook niet eerlijk zijn als de overtreder niet gebruik mag maken van een advocaat strafrecht. Hij of zij zou dan bij voorbaat kansloos zijn simpelweg omdat hij of zij niet op de hoogte is van de spelregels en het spelletje dus niet mee kan spelen. Hij speelt als het ware een potje voetbal zonder keeper. Daarom is het zo dat iedereen recht heeft op een advocaat strafrecht. Iedereen verdient een eerlijk proces en emoties spelen daarbij in principe geen rol.

Wanneer heeft iemand een advocaat strafrecht nodig?

Er zijn verschillende advocaten, dus het is niet altijd even helder wanneer welke advocaat nodig is. Een advocaat strafrecht is er voor de volgende misdrijven en overtredingen:

 • Geweld (moord, doodslag, mishandeling, openlijke geweldpleging)
 • Zeden (verkrachting, aanranding, ontucht)
 • Vermogensdelicten
 • Witwassen
 • Criminele organisatie
 • Wapens
 • Diefstal
 • Fraude
 • TBS
 • Gijzeling

Deze lijst is niet compleet, maar bevat de belangrijkste domeinen waarin een advocaat strafrecht nodig is. Voor een volledig overzicht kun je terecht op de website van wsadvocaten.nl. Verder is een advocaat strafrecht er niet alleen in zulke gevallen waar er echt een misdrijf is gepleegd, maar ook bij andere procedures die samenhangen met het strafrecht. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de volgende gevallen:

 • Als je door de officier van justitie wordt gedagvaard
 • Als je rijbewijs wordt ingevorderd
 • Als zaken in beslag zijn genomen
 • Als je een strafbeschikking krijgt

Recht op schadevergoeding

Op het moment dat je in een rechtszaak verwikkelt raakt, dan loop je natuurlijk schade op. Op het moment dat je schuldig bent of schuldig wordt bevonden, dan valt deze schade als het ware onder je straf. Maar als je onschuldig bent en je wordt vrijgesproken, dan heb je natuurlijk recht op een schadevergoeding. Wanneer je vrijgesproken wordt of niet verder wordt vervolgd, dan kun je via de advocaat strafrecht een schadevergoeding vorderen van de Nederlandse staat. Dit betreft dan een schadevergoeding voor de tijd dat je in onterecht in hechtenis hebt gezeten. Ook als in beslag genomen zaken onterecht zijn vernietigd, dan heb je natuurlijk recht op een schadevergoeding voor die vernietigde zaken.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn