Rugklachten door het werk

14 maart 2016

Posted in Bedrijven en Bedrijfsleven

Step - RugklachtenHet hebben van rugklachten is ontzettend vervelend, het kan een enorme belemmering vormen in het leven. Veel mensen realiseren zich te weinig dat dergelijke klachten op het werk kunnen ontstaan. Personen die werken in een baan die lichamelijk zwaar is, die houden hier rekening mee. Immers, de hele dag tillen of straten leggen is nu eenmaal een zware belasting voor het lichaam en niemand kijkt dan ook vreemd op als werknemers in dergelijke sectoren last krijgen van rugklachten. Wat men zich echter veel te weinig realiseert, is dat er ook veel andere beroepen zijn waar werknemers het risico lopen op het oplopen van rugklachten. Werkt u bijvoorbeeld in een kindercrèche en tilt u regelmatig kinderen op, ook dan heeft uw rug vaak veel te verduren. Natuurlijk wegen die kleintjes nog niet zo heel veel, maar iedere dag steeds maar weer kindjes optillen kan uiteindelijk toch tot problemen leiden. Ook bij zittend werk kunnen dergelijk klachten ontstaan. Vaak denkt men dat het lichaam dan weinig belast wordt, maar juist zitten vormt een enorm risico op het ontwikkelen van rugklachten. De mens is immers niet gebouwd op steeds maar stilzitten en als er bij het vele zitten ook nog eens een verkeerde zithouding komt kijken, dan kan het al snel mis gaan. Er kunnen pijnklachten ontstaan in de onderrug, maar ook meer naar het midden of boven in de rug. Dit kan uitstralen naar nekpijn en hoofdpijn, wat u erg zal belemmeren in uw werk. Ook kunnen zenuwen wat bekneld raken, waardoor u last kunt krijgen van tintelingen in armen en benen. Dit is natuurlijk allemaal heel erg vervelend en liever voorkomt u natuurlijk dat dergelijke rugklachten ontstaan. Niemand zit immers op lichamelijke klachten te wachten.

Voorkom rugklachten

Om rugklachten te voorkomen, is het belangrijk om op het werk bezig te zijn met preventie. Lang niet alle werkgevers zien hier het nut van in, maar het is absoluut aan te raden om op preventie in te zetten. Ten eerste is dat voor uw werknemers natuurlijk wel zo prettig. Krijgen zij immers door hun werk last van rugklachten of andere problemen, dan ondervinden zij hier niet alleen onder werktijd hinder van, ook in hun vrije tijd worden zij daardoor belemmerd in hun doen en laten. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat zij niet meer kunnen sporten of dat zij hun hobby’s niet meer uit kunnen oefenen. Nemen de rugklachten ernstige vormen aan, dan kan het zelfs zo zijn dat zij helemaal niet meer aan het werk kunnen. Dit betekent dat zij in een uitkering terecht komen of dat zij zich om moeten laten scholen voor een baan die zij nog wel uit kunnen oefenen. Iedere werknemer wil dit natuurlijk voorkomen en zal blij zijn als er bij hem of haar op de werkvloer voldoende aandacht aan preventie wordt gegeven. Maar ook voor werkgevers levert het verschillende voordelen op als pijnklachten kunnen worden voorkomen. Een werknemer met rugklachten zal immers zijn of haar werk niet meer volledig of tijdelijk zelfs helemaal niet meer kunnen doen. Dit betekent dat er werkzaamheden blijven liggen of dat u extra personeel in moet huren om de klus te klaren. Dit kost u extra geld en dat is natuurlijk nooit fijn. Als de klachten echt serieus worden en iemand voor langere tijd in de ziektewet belandt, dan zult u als werkgever nog een tijd de loonkosten door moeten betalen. Ook zult u nieuw personeel aan moeten nemen en deze persoon in moeten werken. Ook dit kost allemaal extra tijd en geld. Kosten die u had kunnen voorkomen als u had ingezet op preventie van rugklachten binnen uw onderneming. Het organiseren van een preventieprogramma mag dan in eerste instantie wat geld kosten, uiteindelijk levert het uw bedrijf en uw personeel alleen maar heel veel voordelen op.

De unieke aanpak van STEP

Bent u op zoek naar een preventieprogramma voor het voorkomen van rugklachten binnen uw bedrijf? Dan is STEP een uitstekende keus voor u. Zij hebben een uitstekend programma ontwikkeld, waarmee zij het ziekteverzuim binnen uw onderneming met wel dertig procent terug kunnen dringen. Waar is hun preventieprogramma met betrekking tot rugklachten nu precies op gericht? Dit programma bestaat uit vier pijlers, te weten:

  • bezoek aan de werkvloer, zodat de werksituatie van werknemers bestudeerd kan worden, knelpunten geïnventariseerd kunnen worden en er gerichte adviezen gegeven kunnen worden met betrekking tot verbeterpunten
  • preventieve training voor alle medewerkers, gericht op het voorkomen van rugklachten door het doen van speciale oefeningen
  • het bieden van een oplossing voor klachten die al bestaan, zonder dat dit tot nu toe geleid heeft tot ziekteverzuim
  • individuele training voor die werknemers die vanwege lichamelijke klachten al uitgevallen zijn op het werk

U merkt aan deze pijlers dat hun programma erg sterk gericht is op preventie, voorkomen is immers altijd beter dan genezen. Door de werkplek aan te pakken en door mensen te trainen in het aannemen van een juiste werkhouding, kunnen echt al heel veel rugklachten voorkomen worden. Werknemers die al eens uitgevallen zijn door klachten, hebben vaak baat bij een extra individuele training, zodat de trainers beter kunnen constateren wat er fout is gegaan en hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. Als er immers eenmaal op een bepaalde plek in het lichaam iets fout is gegaan, is de kans groot dat dit weer gebeurt als er verder niets veranderd wordt. Om rugklachten te voorkomen kiest u dus voor het preventieprogramma van STEP.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn