Waar moet je op letten bij een houten regenton?

7 juni 2021

Posted in Nieuws

Wil jij zelf regenwater op gaan vangen? Dan kun je dit bijvoorbeeld doen met behulp van een houten regenton. Uiteraard kun je ook kiezen voor een exemplaar van kunststof, beide hebben ze zo hun eigen voordelen. De mensen die kiezen voor een houten regenton doen dit vaak omdat ze de uitstraling daarvan mooier vinden dan van een exemplaar van kunststof. Maar het is in eerste instantie wel even opletten met eentje van hout. Je moet deze in het begin wel goed behandelen om er zoveel mogelijk plezier van te hebben.

Behandeling van houten regenton

Wat is nu het geval? Op het moment dat jij een nieuwe houten regenton koopt, dan is deze vaak nog niet helemaal waterdicht. Dat heeft te maken met het feit dat hout dat droog is iets krimpt. Om ervoor te zorgen dat je zonder problemen regenwater op kunt vangen, moet je daarom de ton eerst een tijdje vol met water laten zuigen. Je zult dan in het begin zien dat het nog wat lekt, maar de planken zuigen zich vanzelf vol met water en gaan dan uitzetten. Na twee weken is dit proces klaar en zo maakt de ton zichzelf helemaal waterdicht! Dat geldt niet alleen voor de houten regenton zelf, maar ook voor het kraantje. Vaak zit er namelijk een kraan van hetzelfde materiaal bij. Om deze goed te laten werken en om alle gaatjes en scheurtjes goed dicht te krijgen is het aan te raden om deze eerst even drie tot vijf dagen in een bak met water te leggen. Er voltrekt zich dan hetzelfde proces als met de planken van de ton: het hout zuigt zich vol, zet uit en alle gaatjes en kieren gaan helemaal dicht zitten. Je kunt dan het kraantje installeren in de houten regenton en er gebruik van gaan maken!

Beits

Ben je op zoek naar regentonnen, dan ben je hiervoor bij regenton.nu aan het juiste adres. Koop jij hier een houten regenton, dan is deze nog helemaal onbehandeld. Wil je dat het materiaal lang mooi blijft en de ton lang zijn werk blijft doen, dan is het aan te raden om dit van de buitenkant te behandelen. Je kunt hem bijvoorbeeld beitsen voor een lange levensduur. Bij het kopen van een ton kunnen ook de metalen banden die er om heen zitten nog wat los zitten, maar dit lost zich vanzelf op op het moment dat het hout uitzet. Er zijn dus verschillende punten om op te letten als jij een houten regenton koopt:

  • je moet de ton eerst twee weken helemaal vullen met water zodat het hout uitzet, de ton helemaal dicht wordt en de banden strak zitten
  • je moet de kraan een aantal dagen in water leggen om ook deze lekdicht te maken
  • je moet de buitenkant behandelen met beits voor een extra lange levensduur

Heb je dit gedaan, dan heb je een product waar je echt vele jaren plezier van zult hebben! Je kunt hier jarenlang regenwater in opvangen, waar jij je planten mee kunt bewateren. Wil jij een mooie houten regenton van een goede kwaliteit, ga dan naar regenton.nu!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn